Igazság, Boldogság

Önfejlesztés, siker


Névnap emlékeztető
Ma
Vendel
névnap van!
Holnap
Orsolya

névnap lesz!

Tudd meg az igazságot

Dianetika megjelenése a világban nem volt zavartalan. L. Ron Hubbard Dianetika: A szellemi egészség modern tudományacímű könyve közvetlenül kiadása előtt viszonylag kevés izgalmat váltott ki – keveset, ahhoz képest, ami később követte. Az egész történet L. Ron Hubbard Dianetika: Az eredeti tézis című munkájának sokszorosított másolataival kezdődött, amelyet az országban kézről kézre adtak, és amelyet egy cikk követett a Felfedezők Klubjának magazinjában.

Aztán 1950. május 9-én a Dianetika: A szellemi egészség modern tudománya a könyvesboltokba került. A közönség lelkesedése szinte azonnal az országos bestsellerlisták élére juttatta a könyvet. A könyvesboltok egyszerűen nem tudtak elég példányt beszerezni, mivel országszerte olvasók százezrei tömörültek auditáló csoportokba. L. Ron Hubbard felfedezéseit még az ország távoli részein is alkalmazni kezdték. A kiadó, hogy ki tudja szolgálni a társadalom minden rétegéből érkező elképesztő mennyiségű igényt – amely a divatot követők, a tudományos gondolkodásúak vagy épp az utca embere részéről merült fel –, azonnal további példányokat rendelt meg. A készletek azonban még mindig nehezen tudták kielégíteni a keresletet. Hat héttel később a Dianetika már nem pusztán jelenség volt; egy világméretű mozgalom elindulását jelentette, amely napjainkban is egyre terjed.
Néhányan, különböző társadalmi pozíciókban azonban egyáltalán nem lelkesedtek a téma iránt – például az amerikai orvosi és pszichiátriai alapítványok bizonyos kulcsfigurái. Az, hogy szánalmasan kevesen voltak – szó szerint csak néhány tucatnyian –, nem igazán aggasztotta őket. Magas körökben mozogtak és jó kapcsolataik voltak. Amikor pozíciójuk megvédése érdekében úgy döntöttek, hogy a Dianetikát megállítják, készen álltak kapcsolataik teljes körű felhasználására.
Így történt, hogy 1950. május 9-én két egymással ellentétben álló erő szabadult el. Az egyik oldalon a hétköznapi emberek százezrei – álltak vagy talán ennél is többen –, akik hatalmas sikerrel alkalmazták a technológiát. A másik oldalon a praktizáló orvosok és pszichiáterek zárt körét lehetett látni, akik semmit sem tudtak az emberi elméről, és még csak nem is ismerték a Dianetikát. Mindenesetre biztosak voltak abban, hogy egy olyan kézikönyv, amellyel bárki javíthat önmagán, súlyos pénzügyi veszteséget jelentene az egészségügyi alapítványoknak. Egyébként pedig, hogyan várhatnának magas fizetést a pszichiáterek, ha az utca embere többet tud az elméről, mint ők? Így 1950. május 9-e nemcsak a Dianetika születésének lehetett tanúja, hanem a pszichiátria első “lövésének” is, amely elindított egy háborút.

Azért, mert a Szcientológia megfelel mindhárom kritériumnak, amelyet a teológusok általában a vallásosság meghatározására használnak világszerte: 1) hit valamilyen Végső Valóságban, például a Legfelsőbb Lényben vagy az örök igazságban, amely túlmutat a földi világ jelen helyzetén; 2) vallási gyakorlatok e Végső Valóság megértésére, elérésére vagy a vele való egyesülésre; és 3) hívők közössége, akik összefognak e Végső Valóság felé törekvésben.
A Szcientológia hite egy Végső Valóságban, ami meghaladja az anyagi világot, magában foglalja a thetán fogalmát, a szellemi világot (a hetedik dinamikát) és a Legfelsőbb Lényt (a nyolcadik dinamikát). A második elem a Szcientológia szertartásaiban található meg, úgymint: névadási, esketési, temetési szertartások, de leginkább a vallási szolgáltatások terén, az auditálásban és képzésben, amely által a Szcientológusok növelik szellemi tudatosságukat önmagukról valamint megértést szereznek a szellemi világról, és végül a Legfelsőbb Lénnyel való kapcsolatukról. Ami pedig a harmadik elemet illeti: igazán életerős hívő közösség található bármely Szcientológia egyházban, gyakorlatilag a nap szinte bármely időszakában.
A Szcientológia tehát vallás a szó leghagyományosabb értelmében. A Szcientológia segíti az embert, hogy tudatosabbá váljon Istennel, valamint a saját és a körülötte élők szellemi természetével kapcsolatban. A Szcientológia vallásos írásai elismerik, hogy létezik egy teljes dinamika (késztetés vagy motiváció az életben) a Legfelsőbb Lénynek szentelve (a nyolcadik dinamika), valamint egy másik dinamika, ami kizárólag csak a késztetéssel a szellemként való létezésre foglalkozik (hetedik dinamika). Az élet ilyen területeinek elismerése a vallások hagyományos jellemzője.
A Szcientológiának a többi nagy vallással együtt közös vonása a földi béke és az ember megváltásának álma. Ami a Szcientológiában új az az, hogy a szellemi javuláshoz itt és most kínál pontos utat, egy olyan módot, amellyel ezt teljes bizonyossággal elérjük.
Üzenet (e-mail) küldése
E-mail cím:
Tárgy:
Üzenet:

Szeretnél egy ilyen weblapot teljesen ingyen?
Ez a weboldal a Nanoweb honlapszerkesztővel készült.
© Minden jog fenntartva.